Οδός Λουτρών

Οδός Λουτρών Λαγκαδάς, 57200

+30 23940 22221

Πληροφορίες & Κρατήσεις Γραμματτεία

Δευ - Κυρ: 08:00 - 24:00

08:00 -18:00 ΟΜΑΔΙΚΑ/PRIVE 18:00 - 24:00 ΜΟΝΟ PRIVE

Κόμβος Λουτρών – Ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου

Ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου κατασκευής κόμβου της Εγνατίας οδού στο ύψος των Λουτρών Λαγκαδά. Ξεκινά η διαδικασία ένταξής του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. κ. Απόστολο Αντωνούδη είχε ο Δήμαρχος Λαγκαδά για το σημαντικό ζήτημα και διαχρονικό αίτημα του Δήμου μας, της ολοκλήρωσης του ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας οδού στο ύψος των Λουτρών Λαγκαδά.

Η συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, έγινε με αφορμή το γεγονός ότι το έργο έλαβε στις 28.3.2016 την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο προγραμματισμός και η επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της κατασκευής του κόμβου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πρόκειται για ένα έργο η ολοκλήρωση του οποίου έχει να αποδώσει τεράστια οφέλη στην περιοχή μας. Πέρα από την αυτονόητη συγκοινωνιακή διευκόλυνση των συνδημοτών μας και την ευκολότερη πρόσβαση στην πόλη του Λαγκαδά, θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για την τόνωση του εμπορικού κόσμου και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης του Λαγκαδά και ευρύτερα του Δήμου Λαγκαδά, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη και την περαιτέρω ανάπτυξη των Ιαματικών Λουτρών.

Η κατασκευή του κόμβου ξεκίνησε να υλοποιείται για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2009, μετά από πιέσεις της τότε δημοτικής αρχής του καποδιστριακού Δήμου Λαγκαδά, με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και της εργοληπτικής εταιρείας Ε.Τ.Ε.Θ. Α.Ε. συνολικού ύψους 1.111.032€. για την κατασκευή κλάδων εισόδου – εξόδου προς τον αυτοκινητόδρομο από και προς τη Θεσσαλονίκη και τη σύνδεσή τους με την υφιστάμενη οδό.

Το 2010 οι χωματουργικές εργασίες κατασκευής του κόμβου είχαν προχωρήσει αρκετά, ενώ είχαν ξεκινήσει και οι εργασίες κατασκευής της συνδετήριας οδού μεταξύ κόμβου – Λουτρών – Λαγκαδά.

Η σύμβαση του έργου όμως διαλύθηκε το 2011 μετά από αίτημα της αναδόχου εταιρείας, λόγω προβλημάτων στην ολοκλήρωση του συμβατικού αντικειμένου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εταιρεία, το έδαφος της περιοχής παρουσίαζε έντονες καθιζήσεις οι εξυγιάνσεις των οποίων θα αύξαιναν σημαντικά το κόστος, η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν είχε ολοκληρωθεί καθώς η περιοχή ανήκει στη ζώνη Natura και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης.

Με τη διάλυση της σύμβασης και αν και μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν δαπανηθεί από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε 659.290,64€. για χωματουργικές εργασίες, διεκόπη οριστικά η κατασκευή του κόμβου.

Τον Οκτώβριο του 2014, έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά με το υπ΄αριθ. 45.001/8-10-2014 έγγραφό της προς την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. επανέφερε το θέμα, επισημαίνοντας τόσο τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει η ολοκλήρωση του κόμβου στην περιοχή, όσο και τα σημαντικά ζητήματα ασφάλειας των διερχομένων οδηγών που θα επιλύσει αλλά και τη διασφάλιση της εύκολης πρόσβασης του σταθμού ΕΚΑΒ που λειτουργεί στον χώρο των Λουτρών προς την πόλη και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε σχετική αλληλογραφία με τη διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. τον Μάιο του 2015 (έγγραφο υπ΄αριθ. 17.072/25-5-2015), ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης γνωμοδότησε θετικά για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.

Σήμερα ύστερα από ενέργειες της διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά και της νέας διοίκησης της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την υπ´αριθ. 15741/28.3.2016 Απόφαση της Γενικής Διευθύντριας Περιβαλλοντικής Πολιτικής, ολοκλήρωσε τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου και ξεκινά πλέον η διαδικασία ένταξης του έργου του κόμβου των Λουτρών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Δείτε συνημμένα:

1.   Το υπ΄αριθ. 45.001/8-10-2014 έγγραφο του Δήμου Λαγκαδά προς την Εγνατία Οδό Α.Ε.

2.   την υπ´αριθ. 15741/28.3.2016 Απόφαση της Γενικής Διευθύντριας Περιβαλλοντικής Πολιτικής για την αδειοδότηση του έργου 

 

Πηγή: Δήμος Λαγκαδά

Κοινοποίηση:

Σχετικά Αρθρα